Škrob na prádlo bramborový 250g
Kód: 148005Související produkty
Detailní popis produktu
Naškrobené prádlo je lesklé a méně se špiní.
Škrobení.
Nejvhodnějším škrobem pro jakékoliv prádlo jest škrob Bramborový. Jest levný a dodává prádlu lesk a krásný modravý odstín.
Ačkoliv nemá prakticky žádnou chuť ani vůni, dokáže příjemně zjemnit chuť pokrmu a zahustit omáčku tak, aby zůstala čirá.
Škrob v kuchyni
Škrob je látka získávaná z rostlin. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy. Má podobu bílého nebo žlutého prášku, záleží na zdroji. K potravinářským účelům se využívá především škrob Bramborový a kukuřičný nebo jeho směsi. Nezanedbatelný je v kuchyni také škrob pšeničný a rýžový.
Nečekané využití škrobu
Škrob se využívá také ve farmacii, k výrobě lepidel a nátěrů. Lepidlo z pšeničného škrobu se v Egyptě vyrábělo již kolem roku 3 500 př. n. l. V Evropě byla tato látka zase hojně využívána k výrobě pudrů a zásypů. Málokdo by ale předpokládal, že škrob je obsažen i ve směsi na výrobu pneumatik, a že se ze škrobového plastu vyrábí podložka pod zapisovatelnou část CD.
Bramborový škrob
Známe jej především pod názvem solamyl a většina z nás jej využívá pro přípravu moučníků, dortů a drobného pečiva. Věděli jste ale, že solamylem lze zahušťovat jídlo? Využívají toho zejména lidé trpící celiakií - Bramborový škrob totiž na rozdíl od mouky neobsahuje lepek. Navíc škrobová moučka pokrmnezabarvuje, pokud ji dostatečně povaříte, omáčka zůstane čirá. Tuto vlastnost oceníte při přípravě polévek, vývarů a exotických omáček. Bramborový škrob má ještě jedno plus, dodává pokrmům zvláštní, jemnou chuť. Nebojte se proto experimentovat a používejte Bramborový škrob v kuchyni častěji.
Složení bramborového škrobu
Bramborový škrob obsahuje z 80% Sacharidy, zbytek zaujímají bílkoviny a Tuky.
Zneužívání škrobu
Aby firmy mohly některé své potraviny zlevnit a prodat jich tak pokud možno co nejvíce, často zneužívají bramborového škrobu jako přísady. Bramborový škrob se přidává do párků, salámů a dokonce i do některých Jogurtů. Výrobci jsou povinni udávat na etiketě složení potravin, u nebalených potravin, například u uzenin, se ale složení výrobku nedopátráte. Toužíte-li po prvotřídní kvalitě, raději si připlaťte.
Použití
Předpis na 1 litr
Jednu vrchovatou polévkovou lžíci bramborového škrobu rozmícháme ve čtvrt litru studené vody. Zbývající vodu - 3/4 litru - uvedeme do varu a za stálého míchání do ní vléváme mírným proudem rozmíchaný škrob. Po vzniku bublin vaříme ještě dvě minuty.
Škrob řádně připravíme takto:
Na jeden litr vody bereme polévkovou lžíci bramborového škrobu. Na plotnu postavíme větší hrnec s vodou a než se voda začne vařit, rozmícháme odměřený Bramborový škrob v trošce studené a vody a do vaříc vody pomalu lijeme za stálého míchaní. Jakmile se ukáže na povrchu bublina, odstavíme. Takto uvařený škrob přecezujeme do omodřené vody a škrobíme napřed prádlo bílé a po něm barevné.
Hospodyně, která si chce ušetřiti práci při příštím prádle, škrobí téměř všechno prádlo, poněvadž ví, že z naškrobeného prádla sklouzne špína sama a lehce se vodou odplaví, Ušetří tím nejen práce a mýdla, ale také prádlo, které se přílišným drhnutím na valše brzy rozpadává.
V zimě se škrobí prádlo mnohem více, neboť déle schne, při čemž škrob částečně "vymrzne.
Dobře oškrobené prací šaty a zástěry zůstávají déle čisté.
Prádlo škrobené bramborovou moučkou Solamyl a správně skropené se nám krásně žehlí a má pěkný vzhled.
Krajkové pokrývky, límečky a vyšívané dečky oškrobíme hodně, při žehlení pak vytlačujeme do měkké flanelové podložky a po líci přežehlíme, čímž docílíme vytisknutého vzorku.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.